Apelsinkaka med choklad

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk syltade apelsinskal
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 1/4 dl pressad apelsinsaft
  • 100 g mörk choklad

Garnering

  • 100 g mörk choklad
  • 1 msk vispgräddde
  • 1 msk smör eller margarin
  • syltade apelsinskal

Gör så här
Sätt på ugnen på 175 grader.

Rör smör och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett och ett, under fortsatt kraftig omrörning.

Blanda samman mjölet med bakpulver, vaniljsocker och apelsinskal. Rör ner det omväxlande med grädde och apelsinsaft i äggsmeten.

Hacka chokladen grovt och vänd ner den i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. låt kakan vila i formen några minuter innan den stjälps upp.

Bryt chokladen till garnering i mindre bitar och smält den i ett vattenbad tillsammans med grädde och smör. låt chokladen svalna lite. Ringla över den kalla kakan och strö över syltade apelsinskal.

Lämna en kommentar