Apelsinchokladmousse med nötter

4-6 port

  • 125 g mörk choklad
  • 2 äggulor
  • 1/2 rivet skal av apelsin
  • 1 msk färskpressad apelsinjuice
  • 3 msk starkt bryggt kaffe
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk florsocker

Kanderade nötter

  • 1 1/2 dl sötmandel
  • 1 1/2 dl hasselnötter
  • 50 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vispgrädde
  • 1 st rivet skal av spelsin

Gör så här
Smält chokladen över ett vattenbad. Låt den svalna lite.
Blanda äggulorna, apelsinskal, apelsinjuice och kaffe i bunke. Vispa grädde med florsocker, inte för hårt.
Rör ner chokladen i äggsmeten. Vänd ner grädden. Rör försiktigt till en slät mousse.
Fördela moussen i 4-6 portinonsformar. Ställ i kylen minst 1 timme.
Kanderade nötter:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Tillsätt socker, mjöl och grädde. Låt koka ca 1/2 minut under sändig omrörning.
Blanda ner mandlarna, hasselnötterna och apelsinskal i smörblandningen. Bred ut massan på en bakpappersklädd plåt, se till att nötterna inte ligger på varandra.
Ställ in nötterna i ugnen ca 10 minuter. ta ut dem och låt svalna. Bryt loss mandlarna och nötter från varandra. Hacka dem grovt.
Servera chokladmoussen med de kanderade nötterna. Garnera gärna med apelsinskal.

Lämna en kommentar