Kakaoträd – fakta om trädet som ger oss chokladen

Kakaoträd - fakta om trädet som ger oss chokladen illustration

Kakaoträdet, vars vetenskapliga namn är Theobroma cacao, är grundstenen i alla chokladälskares favoritgodis. Denna grönskande ståtliga växt står i fokus när vi avnjuter en bit mörk eller ljus choklad. Kakaoträdet härstammar från de tropiska delarna av Amerika, men idag odlas det i flera länder runt ekvatorn. I denna artikel utforskar vi kakaoträdets historia, dess livscykel … Läs mer

Ischoklad

ca 50 st Smält choklad och kokosfett i vattenbad (se bild nedan) eller smält i mikron. Rör om till en jämn smet. Fyll ischokladformarna med chokladsmeten. Låt stelna. Förvara ischokladen svalt, gärna i en burk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren

Rischoklad

ca 60 st Smält choklad och olja i vattenbad (se bild nedan) eller smält i mikron. Rör om till en jämn smet. Rör ner riset, lite i taget. Se till att allt ris täcks av choklad. Rör ner så mycket ris att all choklad sugs upp i botten. Det går åt ganska mycket ris, för … Läs mer

Chokladöverdragen bavaroise

Chokladrecept

Värm mjölk, socker och äggula till 85°. tillsätt ett gelatinblad. Häll smeten över finhackad vit choklad. Vänd i lättvispad grädde när blandningen kommit ner till 35 grader, häll upp på spritspåse. Spritsa ut smeten påplastfilm, rulla till en rulle och frys in. Skär upp bavaroisen i portionsbitaroch doppa dom i blandning av smält mörk choklad … Läs mer

Snickersrutor

Chokladrecept

Ingredienser Gör så härLägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna eller form 20*25 centimeter. Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull och låt det nästan koka upp på svag värme medan du rör om. Ta kastrullen från värmen och rör i rice krispies eller cornflakes samt kokosflingor. Bred ut smeten i ett jämnt lager … Läs mer

Utsökta fikontoppar

Chokladrecept

Ingredienser Gör så härSkölj fikonen i en skål med ljummet vatten. Låt dem ligga i nytt vatten15-30 minuter om de inte är mjuka. Torka fikonen med hushållspapper och skär bort skaft. Finhacka dem och grovrin mandelamassa. Blanda fikon, mandelmassa och smör till en jämn smet. Vispa äggvita lätt. Vänd ner äggvitan i fikonsmetem och tillsätt … Läs mer

Nougat med apelsin och pistage

Chokladrecept

Portioner: 35 Ingredienser Gör så härGarnering Riv nougaten och mandelmassan grovt på rivjärn. Hacka nötterna. Skölj apelsinen och riv av skalet från halva apelsinen. Blanda samman alla ingredienser. Forma nougatmassan i valfri form. Smält den mörka chokladen enligt förpackningens anvisning. Doppa nougaten i chokladen. Ställ dem på ett smörgåspapper. Garnera nougaten. Låt dem stelna i … Läs mer

Fudge

Chokladrecept

Ingredienser 100 gram blockchoklad1 1/2 msk kakao4 msk sirap50 gram smör5 dl strösocker2 msk vaniljsocker5 dl vispgrädde Gör så härAnvänd en tjockbottnad kastrull. Grädde, socker, sirap, kakao och smör blandas och kokas upp. Koka livligt, men sänk värmen något. Rör då och då. Efter 30 minuter ska det vara klart. Gör ett kulprov. Kulan ska … Läs mer